POM
POLYOXY-METHYLEEN

POM (polyoxy-methyleen)

De veelzijdigheid van POM: het ideale alternatief voor staal!
POM, ook wel bekend als polyoxy-methyleen, is een extreem hard en vochtbestendig materiaal dat gebruikt kan worden in plaats van staal. En het beste van alles? POM kan ook gelijktijdig gelaserd en gegraveerd worden!

Samenstelling

Er zijn verschillende soorten POM met kleine afwijkingen in eigenschappen, afhankelijk van de gebruikte productiemethode. POM-C is een copolymeer en POM-H is een homopolymeer. Beide typen zijn hard, sterk, slijtvast en hebben uitstekende maatvastheid en kruipweerstand. Dit materiaal is veerkrachtig, zelfs bij lage temperaturen, en heeft goede elektrisch isolerende eigenschappen. Bovendien reageert POM nauwelijks met de omgeving, waardoor het zeer geschikt is voor toepassingen in contact met voedingsmiddelen. Het kan gemakkelijk bewerkt worden met verspanende gereedschappen en laserapparatuur.

De precisie van POM lasersnijden

Uit tests blijkt dat POM lasersnijden zeer gedetailleerde uitsneden mogelijk maakt. Het materiaal is gemakkelijk te snijden en de snijkanten hebben een mooie matte afwerking. Bij een dikte van 4 mm zijn snelheden tot wel 10 mm/sec haalbaar, afhankelijk van het vermogen van de laser. Met een hoger vermogen kunnen zelfs diktes van 10 mm of meer worden gesneden. Het gebruik van een CO2-laser zorgt voor precisie en flexibiliteit in het werkproces. Door POM lasersnijden en lasergraveren tegelijkertijd uit te voeren, kan een productiestap worden bespaard.

De eigenschappen van POM (polyoxymethyleen)

 • Hoge mechanische sterkte en stijfheid
 • Neemt nauwelijks vocht op
 • Maat- en vormvast
 • Elektrisch isolerend
 • Slijt-, slag-, en stootvast
 • Hittebestendig tot 100°C
 • Bestendig tegen kou tot -50°C
 • Goede roleigenschappen
 • Lage wrijvingscoëfficiënt

De Foodgrade variant is geschikt voor de voedingsindustrie
Door deze eigenschappen wordt POM ingezet voor het vervaardigen van tandwielen, fijnmechanische onderdelen in bijvoorbeeld de machinebouw en Food Grade onderdelen

De toepassingen van POM (polyoxy-methyleen)

Dit veelzijdige materiaal wordt voornamelijk gebruikt in technische toepassingen waar sterkte en vochtbestendigheid belangrijk zijn. Het lasersnijden van POM-plaatmateriaal is ideaal wanneer precisie vereist is bij de productie. De eindproducten kunnen moeiteloos worden samengesteld door lassen of schroefverbindingen en indien nodig kunnen ze worden voorzien van een laklaag. Enkele typische toepassingen zijn kettingen, klemmen, tandwielen, koppelingen, veren en schuifelementen. Het wordt ook gebruikt in consumentenproducten zoals speelgoed, koffiezetapparaten en tandenborstels, vooral voor kunststof lagers en tandwielen die lichtgewicht en slijtvast moeten zijn. Dit kunststof wordt ook veel gebruikt in de transport- en auto-industrie. Het lasersnijden en lasergraveren van POM biedt tevens een uitstekend alternatief voor metalen preeg-stempels.

De voordelen van kunststof lasersnijden

 • Geen risico op breuken in het materiaal omdat het niet vastgezet hoeft te worden.
 • Minimale materiaalverspilling dankzij de smalle snijbreedte en efficiënte nesting.
 • Snelle en probleemloze bewerking van complexe vormen.
 • Perfect haakse hoeken zonder afwijking, in tegenstelling tot frezen.

Vraag hier een prijs aan voor jouw lasergesneden halffabricaten

Vul hier je gegevens in en upload een snijtekening.
Je ontvangt zo snel mogelijk, vrijblijvend een offerte van ons.

  Heb je al een idee in de vorm van een schets, beschik je al over een bestand of snijtekening dan kun je die hier uploaden

  Toegestane bestandstypen: jpeg, jpg, png, svg, eps, pdf, dxf, dwg, ai.